Dode Fijnsparren

Woodsmen
Dode Fijnsparren

Veel naaldbomen/fijnsparren gaan dood.

Doordat we in Nederland al een aantal hele droge en warme jaren hebben gehad, is de weerstand van de diversen  bomen in Nederland erg naar beneden gegaan. Hierdoor zijn deze bomen verzwakt en extra vatbaar voor schimmels en insecten. Dit is vooral goed te zien aan de vele dode fijnsparren.

Letterzetter

De letterzetter, een kleine kever, maakt hier gebruik van en boort door het levende gedeelte van de boom heen en legt hier eitjes. Door de larven die hieruit komen wordt de sapstroom van de boom vernield en droogt de boom uit, waardoor er meestal eerst dode boomtoppen te zien zijn en hierna sterft de hele boom af.

Doordat de bomen al lange tijd verzwakt zijn voordat ze dood gaan is de stam erg verzwakt, waardoor ze sneller omvallen of door midden breken en schade aanrichten aan de omgeving. Ons advies is dan ook om verzwakte/ dode bomen zo snel mogelijk weg te halen.

De NOS heeft recent ook een video gemaakt over de dode fijnsparren en de letterzetter, bekijk die hier!

Dode bomen weghalen

Heeft u een dode boom, of denkt u dat hij dood gaat en wilt u hem weg laten halen? Met meer dan 20 jaar ervaring in de bosbouw kunnen wij een goede inschatting maken met wat uw boom nodig heeft. Wij maken hier vrijblijvend een offerte voor.

Wilt u de mogelijkheden bespreken of heeft u vragen? Neem dan graag contact met ons op!

SCROLL UP